Resources » Education » Exam Papers

Model Questions and Answers of Central Teacher Eligibility Test (CTET) for Teachers by CBSE


Posted Date: 10-Jun-2011  Last Updated:   Category: Exam Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 5 (Rs 5)


Model Questions and Answers of Central Teacher Eligibility Test for Teachers by CBSE. The Central Board of Secondary Education (CBSE) organizing an eligibility test for recruiting teachers to schools of the Central Government KVS, NVS, Tibetan Schools, etc. All questions in CTET test will be Multiple Choice Questions , each carrying one mark, with four alternatives out of which one answer will be correct. There will be no negative marking.



CTET


CHILD DEVELOPMENT AND PEDAGOGY



1. Which indicates the change in the quality or character of a child?

(a) Growth

(b) Development

(c) Learning

(d) Environment

2. The process of expansion of an individual's capacities quantitatively, should be termed as:

(a) Development

(b) Growth

(c) Equilibration

(d) Maturation

3. Primary education helps ………………

(a) Socialization of child

(b) Democratization of child

(c) In course understanding

(d) All of the above

4. "Child growth as proceeding through an organized sequence of stages divided roughly by age" in view of ……………..

(a) Kohlberg

(b) Piaget

(c) Vygotsky

(d) Skinner

5. The development that proceeds in the direction of the longitudinal axis i.e., head to foot is termed as ……………

(a) Cephalo-caudal development

(b) Proximo distal

(c) Interrelation

(d) Intergration

6. The development that proceeds from the centre to the periphery is termed as:

(a) Spiral development

(b) Linear development

(c) Proximo-distal

(d) None of the above

7. The differences among individuals that distinguish them from one another and make each one a unique individual are denoted by the term ………….

(a) Individual difference

(b) Heredity

(c) Environment

(d) Personality

8. The cardinal principles of learner centered education are …………….

(a) Learning by doing

(b) Learning by living

(c) Both

(d) None of these

9. Who gives more stress to the philosophy of social constructivism?

(a) Piaget

(b) Kohlberg

(c) Vygotsky

(d) Dewey

10. ………… is the process of determining the context to which an objective is achieved or the qualities envisaged.

(a) Measurement

(b) Evaluation

(c) Both (a) and (b)

(d) None of these

11. Who is the father of genetic epistemology?

(a) Piaget

(b) Bruner

(c) Vygotsky

(d) Dewey

12. The best place of social development for a 12 years old child is ………..

(a) Neighborhood

(b) Family

(c) Playground

(d) School

13. In which of the following stages the child looks self centred?

(a) Infancy

(b) Early childhood

(c) Adolescence

(d) Adulthood

14. The period of sensory motor adaptation of Piaget is……………

(a) 0-2 years

(b) 1-3 years

(c) 3-5 years

(d) 4-6 years

15. …………… is the capacity to acquire and apply knowledge.

(a) Personality

(b) Intelligence

(c) Aptitude

(d) Attitude

16. ………… Is the ratio of mental age to the chronological age multiplied by 100.

(a) Emotional quotient

(b) Intelligence quotient

(c) Both

(d) None of these

17. Single factor theory of intelligence was given by ………….

(a) Alfred Binet

(b) Thorndike

(c) Freeman

(d) None of them

18. Non-verbal test of intelligence is suitable for ……………….

(a) Deaf and dumb

(b) Illiterates

(c) Backward children

(d) All of these

19. Intelligence testing is useful for knowing …………….

(a) Individual difference

(b) Mental retardation

(c) Educational backwardness

(d) All of these

20. Who is the father of "Theory of Multiple Intelligence"?

(a) Gardner

(b) Vygotsky

(c) Bruner

(d) Piaget

Answers


1. b
2. a
3. d
4. b
5. a
6. c
7. a
8. c
9. c
10.b
11.a
12.c
13.b
14.a
15.b
16.b
17.a
18.d
19.d
20.a
Related Resources:


Read related articles: Old University Question Papers    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "Model Questions and Answers of Central Teacher Eligibility Test (CTET) for Teachers by CBSE"
Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Awards & Gifts
    Active Members
    TodayLast 7 Daysmore...

    Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India. All Rights Reserved.